PRIMARIA COMUNEI PORUMBENI

Judetul Harghita

EDUCATIE     
  Scoala din Porumbenii Mari este mentionata pentru prima oara intr-un testament datat 11 mai 1566, unul dintre martori semnand astfel: "En Galambfalfi Paal dijak, ki vagyok Ith Galambfalwoj mester".
    De-a lungul secolelor s-au produs mai multe schimbari in ceea ce priveste finantatorul si locatia scolii. Locuitorii satului au construit cladiri noi pentru scoala de cate ori a fost necesar, adica in anii 1846, 1886, 1981-1984.
    In anul 1994 ziua de 11 mai a fost proclamata prin hotararea Consiliului profesoral, Ziua scolii si de atunci se sarbatoreste in fiecare an. In 11 mai 1996 am sarbatorit aniversarea de 430 de ani de la prima mentionare despre existenta invatamantului institutionalizat in Porumbenii Mari.
    In anul 2001 unitatea a obtinut personalitate juridica, devenind independenta din punct de vedere administrativ. In prezent are inca trei structuri apartinatoare: Scoala cu clasele I-IV "Vekas Domokos" din Porumbenii Mici si Gradinitele cu program normal din Porumbenii Mari respectiv Porumbenii Mici.
    In anul scolar 2006-2007 unitatea functioneaza cu un efectiv de 89 de prescolari si 177 scolari. Corpul didactic este format numai din cadre calificate: 5 educatoare, 7 invatatori si 8 profesori. Activitatile instructiv-educative se desfasoara in sali de clasa luminoase si spatioase, in laboratorul de informatica si in sala de sport toate bine echipate cu material didactic.
    In scoala pe langa procesul didactic, anual se desfasoara o multime de activitati extracurriculare: serbari, baluri, excursii, zilele scolii, diverse concursuri si competitii sportive. Un succes recent a fost proiectul "Ne trebuie o echipa" in cadrul programului Proiectul pentru invatamintul rural, in cadrul caruia s-au organizat antrenamente, cantonament si competitii sportive pentru elevi si in plus s-a reusit amenajarea unei teren de sport si achizitionarea de materiale sportive.
    Se pune un accent deosebit pe pastrarea traditiilor populare locale prin disciplinele optionale oferite si prin adunarea de obiecte vechi, de valoare expuse in muzeul etnografic al scolii.
    Scoala are contacte cu doua comune infratite din Ungaria: Szank si Mikepercs; o alta comuna din Elvetia, Cologny, schimburile culturale cu aceste comunitati fiind benefice pentru elevii nostri. Aceste comunitati au ajutat in mai multe randuri scoala in eforturile sale de imbunatatire a conditiilor de invatare.