PRIMARIA COMUNEI PORUMBENI

Judetul Harghita

ALBUM

» Inapoi

Cultura locala - Muzeul satului

13.06.2007
    Muzeul scolii din Porumbenii Mari a fost  infiintata acum 20 de ani, insa adunarea obiectelor vechi a inceput aproape de 50 de ani. Toate obiectele au fost adunate de elevii scolii sub indrumarea unor cadre didactice devotati.
    Acest muzeu este un muzeu etnografic ale carui obiecte au fost adunate de pe teritoriul satului Porumbenii Mari, din gospodariile si casele satenilor. La inceput a existat doar un colt muzeistic,  amenajat intr-o sala de clasa, dar in 1996, odata cu renovarea cladirii vechi al scolii, au fost amenajate doua sali separate numai pentru muzeu.
    In inventarul muzeului avem peste trei sute de obiecte din lemn, ceramica, fier , piele, pânza, lâna, ele fiind expuse pe mese speciale(unele sub sticla), pe rafturi, pe suporturi, pe pereti, in dulap. Materialul expus este grupat tematic: unelte agricole, obiecte de uz casnic, uneltele mestesugarilor, viata scolara, documentele cele mai vechi ale scolii. Cel mai vechi obiect este din secolul al XVI-lea.
    In sala cea mica a muzeului am inceput a amenaja o camera tipica, taraneasca cu mobila si materiale textile specifice. Camera inca nu este completa si deci facem apel la toti locuitorii satului sa doneze obiecte pentru muzeu .
    In cadrul muzeului organizam diferite expozitii tematice, de exemplu: Cum s-a prelucrat cânepa in satul nostru? sau Portul popular al satenilor.
In prezent muzeul este ingrijit de doamna profesoara Sandor Iren.