PRIMARIA COMUNEI PORUMBENI

Judetul Harghita

PREZENTARE LOCALA

    Pozitionarea geografica:
    Comuna Porumbeni este situata in zona de sud-vest a judetului Harghita la o distanta de 8 km de Cristuru Secuiesc, la 18 km de Odorheiu-Secuiesc si la 75 km de Miercurea-Ciuc.
   
    Componenta:
    Localitatile componente sunt:
  • Porumbenii - Mari,
  • Porumbenii - Mici.
    Scurta descriere:
    Cele doua localitati ale comunei se afla in vaile afluentilor raului Tarnava Mare. Zona comunei Porumbeni se caracterizeaza printr-un aspect deluros si colinar, datorita prezentei depozitelor sedimentare, care rar trec de inaltimi de peste 500 m.
    Unul dintre cele mai importante puncte de atractie turistica e lacul Rath, care acopera o suprafata de 28000 mp si are o adancime variabila intre 4-7 m, si se afla la o altitudine de 600 m. Este foarte important atat din punct de vedere geologic, cat si datorita florei si faunei spontane ce reprezinta un interes stiintific deosebit.
    Relieful comunei este fragmentat, reprezentat prin culmi si culoare depresionare, de natura tectonica, dispuse paralel cu munti vulcanici, cu altitudini ce variaza intre 500 si 1000 m.

    Reteaua hidrografica:
    Factor important in procesul de modelare a reliefului, este drenata de valea Tarnava-Mare. Cursurile apa din acesta parte a depresiunii sunt tributare acestui rau.

    Scurt istoric:
    Prima atestare a localitatii Porumbenii-Mari dateaza din anul 1332, cand apare in dijmele papale sub numele de "Villa Galamb". Prima forma scrisa a numelui satului Porumbenii-Mici apare in 1506 sub forma "Kis Galambfalva". In apropierea comunei Porumbeni sapaturile arheologice au scos la iveala obiecte care atestata faptul ca aceasta zona a fost populata incepand din Neolitic.
    Biserica din localitatea Porumbenii-Mari este un monument istoric, pastreaza cele mai valoroase fresce ale judetului Harghita, care dateaza de la sfarsitul secolului XIV si inceputul secolului XV.

    Suprafata totala: 3746 ha, din care intravilan: 172.
    Cai de acces: In comuna se poate ajunge pe drumul DJ 137.