GALAMBFALVA KOZSEG

Harghita megye

TAJBEMUTATO

    Nagykukullo kozepso szakasza menten, annak jobb partjan, a Nagygalambfalvi-volgymedenceben, 425-475 m magassagban, Szekelyudvarhelytol 18, Szekelykreszturtol 7 km-re a 137-es megyei (aszfaltozott) ut menten terul el.
    Elso irasos emlek 1333-bol valo, amikor is a papai regestumban Villa Galamb neven emlitik, de mar 1566-ban Nagygalambfalva neven szerepel.
    2002-ben nepessege 1140 fo, terulete 86.75 kmp. A falu 2004-ben valt ismet onallo kozsegge. Nagygalambfalva lakossaga magyar nemzetisegu, tobbseguk reformatus vallasu. Nyelvjarasunk az udvarhelyszeki nyelvjarashoz tartozik. Legjellemzobb sajatossaga a teljes foku "o-zes": megyek-monyok, eszek-oszok.

    A falu nevenek eredete
    A szajhagyomany tobbfele mondat is megorzott, ime ezek kozul a legkoltoibb: valamikor reges-regen a Rez tetejen allt egy var. A varurnak volt egy derek fia. A Galat tetejen is volt egy var, ebben a varban egy szepseges lany lakott. A fiatalok egymasba szerettek, es valahanyszor talalkoztak, igy beceztek egymast: "kis galambom" - mondta a fiu a lanynak, "nagygalambom" - mondta a leany a fiunak.
    Kesobb a fiu falujat Nagygalambfalvanak, a lany falujat Nagygalambfalvanak neveztek el.
    A falu belterulete epiteszeti emlekeket, hatara pedig termeszeti ritkasagokat tartogat:
 • A reformatus muemlek templom
 • A templomdombon epult, a falu kozepso reszen.
    A templom hajojanak formajarol, az ablakok es a kapu tipusarol arra kovetkeztethetunk, hogy a XIII- XIV szazadban epult (az elso epitesi szakasz). A masodik epitesi periodus a XIV szazad kozepere, az erett gotika idejere esik, ekkor epul a szentely. A harmadik epitesi szakasz a XV- XVI szazadra, a keso gotika idejere teheto.
    1661-ben a torok-tatar hordak megrongaltak, ezert 1666-1685 kozott tobbszor is javitasokat vegeztek rajta. A sok atalakitas es renovalas kovetkezteben szinte teljesen elveszitette kozepkori jelleget.
    A templom 1970 evi allagmegovo munkalatai soran feltart muveszeti ertekek: szentely ulofulkeje, a sekrestyeajto kerete, es a kozepkori freskoreszlet, melynek elso kepe betegeket apolo Szent Erzsebetet abrazolja, a masodik kep Maria megkoronazasat mutatja be Krisztus es angyalok koreben, mig a harmadik kep a Jezus fele kosarat nyujto  Szent Dorottyat abrazolja. A fresko valoszinuleg a 14 sz utolso negyedeben keszult. Nagygalambfalva kora kozepkori leletei ismereteben valoszinunek tunik, hogy a falunak mar a 14 szazad elott is volt temploma.
    A templombelso hossza 20.4 m, magassaga 9.4m.

    A templomhajo
   
A vaskos falu hajo a legregibb resze a templomnak, amely a XIII szazadban epult, keso romankori stilusban. A hajo nyugati homlokfalat kopenyfallal erositettek meg, a masik reszet tampillerekkel tamasztottak ala. A deli csucsives bejaratot egy utolag epitett, nyitott atmeneti stilusban keszult porticus vedi. A deli kaput borsai Nagy Klara adomanyozta az egyhaznak 1789-ben, amelyen hat szep mintas kazetta van.
    A deli falon ket kora gotikus stilusu ablak lathato, illetve egy keskenyebb csucsives ablaknyilas is van. A deli bejarat mellett a legalso vakolat retegen egy keso gotikus haloboltozat rajzat talaltak meg. A rajzon negy rombuszokbol allo bolthalo van, amelyet valoszinûleg egy kozepkori epitomester rajzolt fel, mely a hajora tervezett boltozat szerkezetet abrazolja.
    A hajo nyugati bejarata folott ket fakarzat all (egy leany es egy legenykar), mellvedjenek kozepen ez olvashato:
 • "EMELTETETT 1843".
    A felso karzat nyolc mezobol allo festett mellvedje valoszinuleg a kazettas mennyezettel egyidos. A kazettas mennyezet nem viragmintas, nincs szimbolikaja, hiszen id es ifj. Roszler Gyorgy csak kenyszerbol keszitette a regi haloboltozat helyere. Mikor javitasokat akartak vegezni a templomteton eppen nagy esozes volt es igy a fedetlen templom beazott, a boltozatos mennyezet megrongalodott ezert le kellett bontani, helyette uj mennyezet keszult, amit kazettaval diszitettek.
    A mennyezet ket feliratos kazettaja a templom regi allapotarol tudosit:
"ez urnak hajleka vala romladozott also bolthajtasa repedt, hasadozott harom kolabakkal disztelen toldozott. abbol amint latod, ilyenre valtozott, a szent eklezsia minden hiveinek adakozo munkas kegyes kezeinek, aki mit tehetett s megfelelt, tisztinek maradjon jo hire emlekezetinek. anno 1789".

    A szentely:
    A szentely a XIV szazadban epult gotikus stilusban, keskenyebb es magasabb a hajonal es tengelye is delre hajlik. Eszaki oldalan volt a sekrestye, amit 1750 utan atalakitottak magtarnak, hogy igy is segitsek es megkonnyitsek a gyulekezet eletet. A szentelyt is egyszinu kazettas mennyezet fedi, amit 1816-ban a bordas boltozat helyebe keszitettek. A szentelyzarodas keleti sarkainal megmaradtak az eredeti bordainditasok. Az orgonat 1793-ban Tomas Baltazar epitette, majd 1881-ben ujraepitettek. A szentely deli falan egy, a delkeleti ket csucsives ablaknyilas lathato.
    Az 1970-es renovalasakor egy 126 cm szeles papi ulofulkere talaltak, amely lapos ivvel zarodik. Az eszaki falban megtalaltak a sekrestyeajto szemoldokgyamos kokeretet es beepitve egy diszes szentsegtarto fulket, amely jelenleg a Sepsiszentgyorgyi Muzeum kotaraban talalhato. A rozsaszines-szurke trachitfaragvany a XVI szazadbeli lehet. A szentelyben talalhato egy ko cimerpajzs, amelynek mezojeben az Anjou-kiralyok penzein lathato karcsu liliom figyelheto meg. Ez is azt bizonyitja, hogy a templom egy resze az Anjouk idejeben epult. A padlo javitasakor, 1988-ban, a szentelyben kovel befalazott, meg feltaratlan kriptat talaltak. Ez meg feltarasra var. 1989-ben a hajo deli falanal a templom kulso meszelesekor, a ket gotikus ablak kozott, egy kozepkori falkep bukkantak, amit jelenleg letakartak, hogy vedjek az idojaras viszontagsagaitol (ket sargaruhas allo alak kozott egy fekvo ember, felirata: "javitva 1476 Szent Bertalan").

    A torony:
    A templom nyugati homlokzatat a negy emeletre osztott torony uralja, ket sarkat tampillerek tamasztjak. Kesobb meg ket vaskos tamot epitettek kozejuk. A masodik szinten egy delfele nezo csucsives kokeretes ablak lathato. A legfelso szintet az 1860-as evek vegen epitettek at, felkorives nagy ablakokra. Az elott tornacos volt, innen hirdettek ki a fontos esemenyeket a negy egtaj fele fordulva. Az oraives parkanyra hagymasisak borul, a parkany alatt az 1688, 1899, 1936, 1954-es evszamok olvashatok, amelyek valoszinûleg a templomjavitasi datumait jelentik. Orban Balazs "A Szekelyfold leirasa" cimu muveben elmeseli, hogy nehany evvel Nagygalambfalvara latogatasa elott alakitottak at a tornyot.

    Harangok:
    A templomnak volt egy 1606-ban ontott harangja, amelyet 1914-ben Kereszturra vittek a rekviralas soran, tarsaval a kisebbikkel, melyet 1793-ban ontott Baumgartner Janos Segesvaron, amelynek a kovetkezo felirata volt:
"kereszteny ki latod s hallod e harangot, tudd meg kegyessegbol ad ez neked hangot, mert maga Kenosi Sandor Jozsef ur ontette onkent kegyessegebol, s e toronyba tetette a nagygalambfalvi reformatusoknak isten adj ily szivet neped kozul soknak."
    Jelenleg harom harangja van a templomnak, amelybol egyet 1923-ban ontottek, az amerikaba emigralt nagygalambfalviak adomanyabol.viszont az egyiket 1956-ban, Nagyszebenben ujraontottek. Nagygalambfalva lakossaga 1598-ban tert at a katolikus hitrol a reformatus vallasra, ezzel magyarazhato az a teny, hogy a templom egyes reszei a katolikus templomokra jellemzo jegyeket viseltek.

    A Rak-tava
    A Rak-tava Nagygalambfalvatol eszakra 2 km-re, egy fennsikon talalhato, amely vedett teruletnek van nyilvanitva. A szepseget mar 1868-ban Orban Balazs is leirta A Szekelyfold leirasa cimu eletmuveben. O a kovetkezokeppen latta az altala "termeszeti tunemenynek" nevezett tavat: "Nagy-Galambfalva kozeleben, a Kukullo szinvonala folott 8-900 labnyi (hozzavetoleges) magassagban egy terjedelmes fennlapaly terul el, egy tengerszemnek tartott, - s a neptol feneketlennek hitt - to van, melyet Rak tavanak hivnak. Alakja hosszukas negyszog, kiterjedese egy holdnyi lehet. Midon azt meglatogattuk, csak ket tukreben volt viz, de annyira mely, hogy 7-8 oles ruddal feneket nem erhettuk. Mernokok mellett dolgozott egyenek biztositottak, hogy egy 70 oles mero lanczczal se erhettek el azt. E toban sok verszipo terem, mellyel kereskedest uznek. A tavon naddal, buja tenyeszetu vizi novenyekkel benott uszo szigetecskek vannak, gemek es vadrucaknak kedvenc koltohelyei, e szigetkek a viz felett lebegnek, s a szel lenduletere ide-oda uszkalnak. Semmi lathato kifolyasa nem leven, ezen to ily magassagban ketsegtelenul igen erdekes termeszeti tunemeny, fokent az innen feltarulo kilatas ketszeres erdeket kot hozza". Foldtani szempontbol a to terulete neogen kori uledekes kozetbol, szarmatakori agyagos margakbol es homokkovekbol all. Ezek kedveznek es kedveztek a foldcsuszamlasoknak. A to ezeknek a mozgasoknak a kovetkezteben keletkezett a jegkorszak vege fele. A kornyeki domboldalak tobbszori beomlasabol kialakult foldtorlasz meggatolta, hogy a viz kifollyon a volgybol, igy a terulet feltoltodott. Idovel a foldtorlaszokat megtamadta az erozio, emiatt ezek feldarabolodtak es a viz egy resze elfolyt. A Rak tava, azaz a termeszetes torlaszto 590-600 m magassagban terul el.
    A medence kerulete 800 m, hossza 250 m, szelessege pedig 150 m. A to terulete 28.000 m (3 hektar), a hozzatartozo teruletekkel egyutt 10 hektar. A Nemzeti Teruletrendezesi terv alapjan az 5/2000-es szamu torveny ezt a tizhektarnyi teruletet vedettnek nyilvanitotta.
    A to szelen virit meg kozonseges rence (Utricularia vulgaris), a vidrafu es a tozegmoha (Sphagnum, Hypnum).
A rence apro vizi rovarokkal, rakocskakkal, szunyoglarvakkal taplalkozik. Az apro zsakmanyokat a noveny a rovarfogo tomlocske segitsegevel ejti fogsagba. A tomloben felgyult folyadekban megfulladnak a rovarok es az ott elszaporodo feherjebonto bakteriumok szetbontjak oket es az oldatba kerulo N-tartalmu vegyuleteket a tomlok falanak vekony falu sejtjei felszivjak. A noveny gyokertelen, szara 30-200 cm hosszu, leveleivel egyutt 3-8cm szeles.
A rence apro vizi rovarokkal, rakocskakkal, szunyoglarvakkal taplalkozik. Az apro zsakmanyokat a noveny a rovarfogo tomlocske segitsegevel ejti fogsagba. A tomloben felgyult folyadekban megfulladnak a rovarok es az ott elszaporodo feherjebonto bakteriumok szetbontjak oket es az oldatba kerulo N-tartalmu vegyuleteket a tomlok falanak vekony falu sejtjei felszivjak. A noveny gyokertelen, szara 30-200 cm hosszu, leveleivel egyutt 3-8cm szeles.
A Rak-tava nagyon elorehaladott elmocsarasodasi szakaszban van, teruletet szinte teljes mertekben beboritja a mocsari novenyzet.
    Allatvilagat fokeppen madarak alkotjak, mivel a to pihenohelykent szolgal nekik. Itt megtalalhato a:
 • szurke gem (Ardea cinerea),
 • tokes rece (Anas platyrchnchos),
 • a bibic (Vanellus vanellus),
 • szarcsa (Fulivica atra),
 • egereszolyv,
 • erdei pinty,
 • barna reti heja,
 • reti fulesbagoly,
 • erdei fulesbagoly,
 • tovisszuro gebics,
 • voros vercse.
    A telepules nagyjai
 • Sebesi Job (1860-1894) - kolto, iro, publicista, Benedek Elek jo baratja es munkatarsa;
 • Feleki Miklos (1818-1902) - a XIX. szazad hires szinesze, a budapesti Allami Magyar szinhaz erdemes muvesze
 • Toro Tibor - atomfizikus
 • Suto Petre Rozalia - grafikus
 • Kanyadi Sandor - kolto
    A falu lakoi meltan buszkek nagyjaikra. Kanyadi a szulofoldje irant erzett gondolatait igy foglalta verssorokba:
    "Mikor szulofoldje hatarat megpillantja a szivem kolumbusz urbockosarabol kialto matroza mikor idaig erkezem minden mas taj csak ocean ez itt a fold a fold nekem".